Dostupni linkovi

EU traži od opozicionih grupa u Siriji da sarađuju


Evropski lideri izrazili su danas zabrinutost zbog sve većeg nasilja u Siriji i od opozicionih grupacija zatražili da sarađuju i obezbijede mirnu promjenu vlasti.

U nacrtu saopštenja sa samita EU u Briselu, u koji je imala uvid francuska novinska agencija AFP, navodi se da lideri članica evropskog bloka izražavaju "duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Siriji".

"Sve opozicione grupe treba da postignu saglasnost o nizu zajedničkih principa kako bi postigli sveobuhvatnu, pravovremenu i mirnu tranziciju", ističe se u nacrtu saopštenja.

Početkom sedmice, šefovi evropskih diplomatija usvojili su 19. rundu sankcija protiv Damaska zamrzavajući sredstva i uvodeći zabranu putovanja za 28 Sirijaca i dvije firme, kako bi pojačali pritisak na predsjednika Bašara al Asada.

Specijalni predstavnik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi, koji pokušava da obezbijedi primirje u Siriji tokom muslimanskog praznika Kurban bajrama, doputovaće danas u Siriju.

Lideri EU ističu da u potpunosti podržavaju Brahimijeve napore, odobravaju pojačane sankcije i pozivaju sve strane da učine sve što je moguće za postizanje mirnog rješenja.

Evropski lideri su, takođe, snažno osudili nedavno sirijsko granatiranje turskih pograničnih teritorija, što je izazvalo slično reagovanje turskih oružanih snaga, te naglasili potrebu za sprečavanje eskalacije.

U nacrtu saopštenja dodaje se da će EU nastaviti da pruža humanitarnu pomoć izbjeglicama i raseljenima zbog sukoba.
XS
SM
MD
LG