Dostupni linkovi

Vekarić: Vilijamsonu predočeni novi dokazi


Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da su istra\itelju evropskog tim EK Klintu Vilijamsonu prezentovani novi dokazi tužilaštva Srbije u slučaju trgovine organima na Kosovu.

On je RTS-u rekao i da će srbijanska strana insistirati da se utvrdi sudska instanca pred kojom će se voditi postupak, ukoliko istraga rezultira podizanjem optužnice.

Prema njegovim riječima, problem je taj što još nije utvrđen sud pred kojom će se voditi postupak i naveo da bi bilo najbolje da to bude sud UN pošto je to tema koja proističe iz Rezolucije 1244, ali je pitanje koliko je to realno budući da istragu sprovodi Euleksov tim.

On smatra da se pokazalo da je bio dobar potez pojavljivanje svjedoka u javnosti i iznošenje nekih stvari iz istrage koji je ne ugrožavaju, jer je otvorena "pandorina kutija" i došlo se do novih činjenjica koje je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prezentovao glavnom tužiocu specijalnog istražnog tima EK za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu Klintu Vilijamsonu.

Vekarić je naveo da su i ranije postojali sastanci s operativcima iz njegovog tima i da je Vilijamson, pored toga što je glavni izstražitetlj i politička figura, došao u Beograd i da se upozna sa vladom i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, od kojih je dobio nedvosmislenu podršku za istragu svih zločina.

.
XS
SM
MD
LG