Dostupni linkovi

Prvi sastanak lidera Kosova i Srbije: Dačić i Tači se obavezali da rade zajedno


Hašim Tači i Ivica Dačić
Hašim Tači i Ivica Dačić
Rikard Jozwiak, Ljudmila Cvetković, Milan Nešić

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači susreli su se u petak u Briselu za istim stolom, sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja se lično angažovala u pokušaju unapređenja dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog će biti nastavljen u novembru a Dačić i Tači su se obavezali da rade zajedno. Analitičari ocenjuju da ovaj sastanak možda zaslužuje i epitet istorijskog.

Prvi susret premijera Srbije i Kosova vodio se u Briselu iza zatvorenih vrata.

Vreme je za istorijski dogovor, spremni smo čak i za razgovore o statusu, poručio je Dačić nakon susreta, svestan da druga strana to ne vidi kao temu. Ipak nije propustio da napomene da Srbija ne menja svoju poziciju i da razgovore smatra statusno neutralnim.

„Ja sam i Tačiju rekao, koliko je Kosovo njegovo, toliko je i moje, zato što sam ja, između ostalog, i rođen na Kosovu. Kada je reč o paralelnim strukturama takođe sam ga podsetio da je lako sada govoriti o paralelnim strukturama Srba na severu Kosova, ali sam ga podsetio da je i on bio na čelu jedne paralelne strukture u tadašnje vreme, i to možda i paravojne formacije, kao što je OVK“, rekao je Dačić.

Sledeći sastanak biće u novembru a prvi susret srpskog i kosovskog premijera trajao je oko sat vremena i protekao je, prema oceni šefice evropske diplomatije, u dobroj i konstruktivnoj atmosferi.

„Složili smo se da nastavimo dijalog o normalizaciji odnosa između dve strane i obe strane su posvećene tome. Srešćemo se ponovo. Čvrsto verujem da je dijalog u interesu obe strane. Cilj je poboljšanje života građana i pomoć u rešavanju njihovih problema kako bi se Srbija i Kosovo približili EU“, navela je u saopštenju Eštonova.

Razgovori su bili neformalni, prenosi dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak. On javlja da nije bilo nikakvih pregovora, ali da su očigledno sve karte bile na stolu.

„Razgovarali su o situaciji na severu Kosova i o paralelnim insitucijama Srbije, ali nije doneta nikakva odluka. Usaglasili su se da se sastanu ponovo za dve do tri nedelje, uz prisustvo Ketrin Ešton, najverovatnije ponovo u Briselu. Tokom sastanka Tači i Dačić sedeli su jedan naspram drugog na sofi“, javio je dopisnik RSE.

Dačić je rekao da sada sledi sednica državnog rukovodstva Srbije na kojoj će biti utvrđena platforma za dijalog u kome će biti otvorene sve teme, od primene do sada postignutih sporazuma pa do političkih pitanja.

Dobar signal i za region

Ivan Vejvoda, potpredsednik za program Maršalovog fonda i stručnjak za Balkan kaže za RSE da je ovo izuzetno važan sastanak koji u nekom smislu zaslužuje i epitet istorijskog.

„Ako pogledam unazad, u ovih desetak godina stalno se čekao taj trenutak kada dolazi do početka rešavanja jednog problema koji koči Srbiju u njenom napretku. Ne mislim da je ovo samo jedan protokolarni susret da bi se pokazala dobra volja nego da je to početak. A činjenica da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sama preuzela da vodi dijalog takođe mnogo govori o ozbiljnosti namere“, ocenjuje Vejvoda.

Dačić je pred put u Brisel ocenio da su teški uslovi u kojima se nastavlja dijalog i da Srbija ne beži ni od jedne teme, ni od jednog sagovornika, niti od razgovora sa bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti. On je takođe rekao da Beograd želi „statusno neutralni dijalog“, i da ne dolazi u obzir da Srbija prihvati da zbog dobijanja datuma za početak pregovora sa EU pristane na nezavisnost Kosova a da o svim drugim pitanjima je spremna da razgovara".

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer rekao je da Brisel očekuje jasnu spremnost i Beograda i Prištine da se angažuju u nastavku dijaloga, kako bi se definisali naredni koraci u tom procesu.

"Želimo da dijalog podignemo na politički nivo, da od najviših političkih predstavnika direktno čujemo da su spremni da se angažuju, a posle toga možemo da definišemo naredne korake u procesu", izjavio je Dežer.

Dok je Skupština Kosova dan uoči ovih susreta usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom vlada u Beogradu još nije raspravljala o dijalogu sa Prištinom, niti je obelodanjena najavljivana platforma za te razgovore.

Ono što se zna da će biti polazne osnove Beograda su insistiranje na statusnoj neutralnosti razgovora, poštovanju Ustava Srbije i očekivanju da kosovska strana kaže kako oni vide sebe.

Iako je oprezan u ocenama jer je suret Ešton, Dačić, Tači tek prvi Ivo Vejvoda misli da u svakom slučaju može biti ispunjenje uslova ako doće do nastavka. Ali, kaže, i da je to dobar signal za region.

„Čujemo iz saopštenja kabineta Ketrin Ešton da će biti nastavka, znači ispunjenje jednog od bitnih uslova da bi se dobio eventualno datum za početak pregovora u martu mesecu što bi bilo jako značajno za Srbiju kako bi mogla, ne samo da krene u te pregovore nego i da može da računa na fondove EU u tom hodu napred. A naravno, mislim da je generalno dobar signal za ceo region da je Srbija privržena svom evropskom putu, još važnije privržena je daljem smirivanju otvorenih pitanja i njihovom rešavanju i to šalje signal interesu Srbije za dalje učvršćenje stabilnosti i mira u regionu“, ocenjuje Vejvoda.

Susret Dačića i Tačija je udarna vest u svim beogradskim medijima.
XS
SM
MD
LG