Dostupni linkovi

Jahjaga: Nezavisnost neće biti ugrožena dijalogom


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da Kosovo nije imalo drugu opciju osim pregovora sa Srbijom, ali da u tom dijalogu neće biti ugrožena nezavisnost.

U intervjuu koji danas prenosi Koha ditore, ona je rekla da je Kosovo odredilo crvene linije o kojima neće razgovarati sa Srbijom, kao i da će svaki korak dijaloga, koji će pratiti kosovske institucije, biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Atifete Jahjaga je ocenila da je još rano reći kada će se završiti pregovori, ali da na kraju tog procesa ona vidi dvije države na putu evropskih integracij.

"Aspekt pregovora je više pitanje terminologije i nije mnogo ni važan. Za našu državu je važno da se pojavi na jednakom nivou, kao nezavisna država, koja ima svoj integritet, suverenitet i pun subjektivitet i važno je da svi ti sporazumi koji proisteknu iz ovog
procesa budu u cilju poboljšanja života naših građana sa obje strane granice, da se nađu evropska i prihvatljiva rešenja", rekla je Jahjaga.

Skupština Kosova juče je usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom kojom se kosovska vlada ovlašćuje da vodi dijalog sa Beogradom.
XS
SM
MD
LG