Dostupni linkovi

Turska apeluje na uspostavu primirja u Siriji


Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je, u ime turske Vlade, pozvao sukobljene strane u Siriji na primirje za vrijeme Kurban bajrama i, ukoliko je moguće, i poslije tog praznika.

„Neophodno je da prestane bombardovanje iz vojnih aviona i helikoptera koje izvode sirijske snage sigurnosti. Većina civila strada upravo u artiljerijskim dejstvima tenkova, topova, aviona i helikoptera sirijske vojske. Nadamo se da će sirijski režim imati sluha za apele i da će zaustaviti vojne operacije u zemlji. Uporedo s tim, i od pobunjeničkih snaga očekujemo i zahtijevamo prekid vatre“, poručio je Davutoglu.

On je naglasio da je apel za primirje za vrijeme Kurban bajrama razmatran za vrijeme posjete specijalnog predstavnika UN-a i Arapske lige za Siriju Istanbulu El Ahdara el-Ibrahimija, i da ga je podržao i generalni sekretar Arapske lige Nebil el Arabi. Davutoglu je dodao da je ovaj apel u principu zajednička inicijativa Turske, UN-a i Arapske lige.

Šef turske diplomatije Davutoglu je dodao i to da je za vrijeme nedavnog sastanka premijera Redžepa Tajipa Erdogana i iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinedžada, iranski predsjednik također podržao ovu inicijativu.

„Važna je reakcija sirijskog režima po ovom pitanju. Ibrahimijeva posjeta Siriji će razbistriti situaciju u toj zemlji“, mišljenja je Davutoglu.

Pozivajući međunarodnu zajednicu da podrži apel, Davutoglu je kazao da će Turska intenzivirati humanitarne aktivnosti u Siriji za vrijeme nastupajućeg muslimanskog praznika Kurban bajrama
XS
SM
MD
LG