Dostupni linkovi

Frans pres: Libija uživa u demokratiji, ali sanja o bezbjednosti



Libija je, godinu dana nakon svrgavanja Moamera Gadafija, napravila veliki korak ka demokratiji organizovanjem prvih slobodnih izbora, ali zbog nemogućnosti vlasti da ponovo uspostave red kasni izgradnja državnih institucija, piše Frans pres u analizi.

Plemenski sukobi, socijalni nemiri - od svrgavanja Gadafijevog režima u oktobru 2011. nove vlasti ne znaju više gdje da se okrenu, navodi ova agencija.

Suočene sa talasom nasilja, libijske vlasti nisu imale nimalo predaha da se okrenu obnovi zemlje, uništene osmomjesečnim sukobima tokom 2011. godine.

Međutim, sredstva im ne nedostaju - brzo je obnovljena proizvodnja nafte koja je sada gotovo na istom nivou kao prije sukoba 2011. godine. Ova zemlja bogata naftom imala je ove godine budžet od 56 milijardi dolara, najveći u svojoj historiji.

Prema neimenovanom izvoru iz službi bezbjednosti, vlasti su iz predostrožnosti preduzele mjere kako bi spriječile svaki pokušaj napada Gadafijevih sljedbenika na prvu godišnjicu smrti bivšeg lidera, u subotu, 20. oktobra.

Za taj dan nije predviđena nikakva ceremonija u Tripoliju koji će prije slaviti godišnjicu proglašenja "oslobađanja zemlje", 23. oktobar.

Ova godišnjica dolazi u trenutku kad novi premijer Ali Zejdan sastavlja vladu koju treba da predstavi za dvije sedmice Generalnom nacionalnom kongresu, najvišoj političkoj instanci u zemlji nakon izbora održanih 7. jula.
XS
SM
MD
LG