Dostupni linkovi

Lideri se dogovorili - EU uvodi nadzor banakaLideri Evropske unije dogovorili su se u četvrtak uveče na samitu u Briselu o "postepenom" uvođenju jedinstvenog nadzora bankarskog sektora u zoni eura tokom 2013. godine, izjavio je portparol Evropske komisije.

Lideri EU su postigli "sporazum o političkom dogovoru krajem 2012. i o postepenom sprovođenju 2013.", objavio je portparol Olivije Baji, prenosi agencija AFP.

Dogovor postignut na samitu evropskih lidera u Briselu je kompromis Nijemaca i Francuza koji su se sporili o tome kako najbolje poduprijeti pogođen bankarski sistem regiona - jedan od glavnih uzroka dužničke krize u Evropi, tumači agencija AP.

Francuska je forsirala da se svih 6.000 banaka u 17 zemalja koje koriste euro stavi pod nadzor jednog evropskog tijela već do kraja ove godine. Ali, kancelar Njemačke Angela Merkel je pokušala da zakoči taj plan, insistirajući na tome da uvođenje nadzora ne bude naglo jer "kvalitet mora imati prednost pred brzinom".

Međutim, ostalo je još pitanja o kojima se raspravlja na samitu koji se završava u petak.

Tako Merkel gura prijedlog da komesar Evropske unije za monetarne poslove postane i nadzornik budžeta zemalja. Ali, Francuska i druge zemlje strahuju od predavanja kontrole nad svojim finansijama.
XS
SM
MD
LG