Dostupni linkovi

MMF pozvao Italiju i Španiju da zatraže pomoć


Međunarodni monetarni fond pozvao je uoči europskog summita Španiju i Italiju da zatraže pomoć eurozone kako bi se riješila dužnička kriza.

Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard izjavio je u razgovoru za italijanski Corriere della Sera da je eurozona na korak do toga da usvoji sve potrebne mjere koje će Španiji i Italiji omogućiti da se nastave zaduživati na tržištima i istodobno provoditi bolne ekonomske reforme.

"U kratkoročnoj perspektivi bilo bi ključno sastaviti plan za te dvije zemlje na rubu eurozone", izjavio je Blanchard.

"To bi uključivalo nastavak procesa prilagodbe u samim zemljama, ali i jamstvo da se mogu finansirati. Uvjet bi bilo njihovo poštivanje preuzetih obveza", dodao je glavni ekonomist MMF-a.

"Gotovo smo ostvarili taj cilj ali još nismo došli do kraja", naglasio je Blanchard.

Visoki izvori u Španiji i eurozoni naznačili su da se Madrid u narednim sedmicama od evropskog kriznog fonda sprema zatražiti preventivnu kreditnu liniju, što bi Evropskoj centralnoj banci omogućilo da počne kupovati španske državne obveznice, nakon što Španija pristane na odgovarajuće uvjete.

Italijanski premijer Mario Monti je prošle sedmice rekao da bi španski zahtjev bio dovoljan da umiri tržišta. Pritom je u više navrata isticao da Rimu pomoć nije potrebna.
XS
SM
MD
LG