Dostupni linkovi

Izabrano pet novih članica Vijeća sigurnosti UN


Generalna skupština UN je danas izabrala pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN: Argentinu, Australiju, Luksemburg, Južnu Koreju i Ruandu.

Dvogodišnji mandat počeće im 1. januara 2013. godine.

Agencija AP ukazuje da je Ruanda izabrana uprkos istrazi njene uloge u oružanoj pobuni u susjednom Kongu, koju vodi jedan odbor UN.

Vijeće sigurnosti UN ima deset nestalnih članica koje, za razliku od pet stalnih, nemaju pravo veta, a biraju se po regionalnom principu, s dvogodišnjim mandatom, naizmjenično svake godine po pet.

Za dvije nove članice iz grupe "Zapadna Evropa i ostale zemlje" za koje se danas glasalo u Generalnoj skupštini UN kandidovale su se Australija, Finska i Luksemburg.

Za jedno mjesto iz Azijsko-pacifičke gupe nadmetali su se Butan, Kambodža i Južna Koreja. Kandidat Latinske Amerike je bila Argentina, a jedini kandidat Afrike Runada.

Novoizabrane članice će u Vijeću sigurnosti UN zamijeniti Nemačku, Portugal, Indiju, Kolumbiju i Južnu Afriku kojima mandat ističe na kraju ove godine.

U Vijeću sigurnosti UN su, kao nestalne članice, do kraja 2013. Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo.

Vijeće sigurnosti UN ima 15 članova: pet stalnih - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, i deset nestalnih - tri iz Afrike, po dvije iz Azijsko-pacifičkog regiona, Latinske Amerike sa Karibima i grupe Zapadna Evropa i druge zemlje, dok istočnoj Evropi pripada jedna stolica.
XS
SM
MD
LG