Dostupni linkovi

Beograd: Nastavljaju se protesti studenata FLU


Studenti Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) nisu u sredu postigli dogovor sa dekanom na sastanku u Ministarstvu prosvete i nastaviće blokadu fakulteta.

Studenti bojkotuju nastavu zbog toga što, kako tvrde, postoji oko 15 odsto njih koji imaju maksimalnih 60 odsto bodova, a prema sadašnjim ulovima, neće moći da se školuju o trošku države. Zahtev studenata je i da svi sa osvojenih maksimalnih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata, a da oni sa osvojenih 56 budu oslobođeni plaćanja školarine. Iz ministarstva, međutim, odgovaraju da su sva pravila upisa jasno definisana zakonom, a sve ostalo je autonomija fakulteta.

Ministarstvo prosvete podseća da fakulteti imaju pravo da na budžet upišu 20 odsto studenata više nego prethodne godine. Ako je više studenata od tog predviđenog broja osvojilo potreban broj bodova, oni se rangiraju i ne moraju svi da budu finansirani sredstvima budžeta, prenosi Beta.

Studenti FLU u Beogradu treći dan su u štrajku i traže lakše uslove upisa naredne godine studija, dok ih uprava fakulteta upućuje na Ministarsvo prosvete.
XS
SM
MD
LG