Dostupni linkovi

Sastanak Bramerca sa udruženjima žrtava rata u BiHGlavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima udruženja žrtava rata u BiH sa kojima je razgovarao o suđenjima optuženim za ratne zločine.

"Razgovarali smo o suđenjima Karadžiću i Mladiću, te drugim pitanjima koja su oni imali", rekao je Bramerc i dodao da udruženja s kojima se sastao pomažu u tim suđenjima.

"Predstavnici udruženja žrtava su veoma kritički raspoloženi i imaju pravo na to. Njihovi zahtevi ponekad prelaze moje mogućnosti, ali za mene je uvek važno da primim te bitne signale od njih. Oni su još uvek veoma ljuti, ali ja sam veoma otvoren za njihove zahteve", kazao je Bramerc.

On je rekao da nije zadovoljan sprovođenjem Strategije o ratnim zločinima u BiH, te da je potrebno uložiti ozbiljne resurse i političku volju u rešavanje pitanja ratnih zločina u BiH.

Predsednica Udruženja "Žena žrtava rata" Bakira Hasečić kazala je na sastanku da Strategija o procesuiranju ratnih zločina u BiH koja je usvojena 2008. godine ne funkcioniše u praksi.

"Znamo mi da nema političke volje od strane naših političara da primene tu strategiju. Bramerc će u svom obraćanju Savetu bezbednosti UN-a izneti ono zbog čega smo mi nezadovoljni kad je reč o neprimenjivanju ove strategije", kazala je Hasečić.

Tužilac je doputovao u BiH u okviru pripreme svog redovnog izveštaja o radu kojeg će prezentovati Savetu bezbednosti UN-a.
XS
SM
MD
LG