Dostupni linkovi

Svjedoci branili Karadžića od optužbi za Markale


Andrej Demurenko svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 17. listopad 2012.
Andrej Demurenko svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 17. listopad 2012.
Na Haškom sudu iskaz je dovršio ruski pukovnik Andrej Demurenko, prvi svjedok obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Demurenko je kao bivši načelnik Štaba sektora UNPROFOR-a za Sarajevo svjedočio u prilog teze optuženog - kako je sarajevska vlada sama ubila u terorističkom činu - civile na sarajevskoj tržnici Markale 1995.godine – kako bi povećala međunarodni pritisak na vlasti bosanskih Srba.

U osporavanju Demurenkovih stavova tužiteljstvo je tijekom unakrsnog ispitivanja ukazivalo na manjkavost njegove istrage podsjećajući pri tom i na već iskazanu pristranost svjedoka.

Tužitelj Alan Tieger trudio se pokazati kako je naknadna, privatna istraga Demurenka - koja je osporavala nalaze UN-ovih promatrača o smrtonosnoj granati – namještena.

Spomenuta je i prisnost svjedoka u ratno vrijeme sa srpkom stranom pri čemu su prikazani interview-i u kojima i Demurenko to potvrđuje, pravdajući ne samo Markale, nego i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, za što je Karadžić također optužen.


Tužitelj Tiger više puta je spomenuo samo neke od propusta Demurenkove istrage i zaključke kako je bilo riječ o terorističkom napadu nizom eksplozija, a ne o minobacačkom napadu s položaja VRS-a.

„Činjenica je pukovniče, zar ne, da Vi niste znali koji je put tog zrna? Jer niste znali koji su minobacači eventualno korišteni, niste znali da je korišten M 52, niti da su korištene različite mine. Niti koji je bio njihov domet. To je nešto što ste Vi propustili u svojem ispitivanju“, naveo je Tieger.

Prilikom iskazivanja stavova optužbe o krivim zaključcima Demurenka, Karadžić je prigovorio na način unakrsnog ispitivanja njegovog prvog svjedoka.

„Kad sam ja radio ovakve komentare koji sugeriraju nešto što nije rečeno – ja sam dobivao primjedbe od tužiteljstva. Moj prigovor je što uvaženi gospodin Tieger komentira nešto i u stvari svjedoči. Opisuje nešto što nije rečeno i nije utvrđeno“, protestirao je optuženi.

Iako je tužitelj ukazao na niz nedostataka u istrazi, različitoj od službenog nalaza promatrača iz UN- a, Demurenko je, uz blagi smješak, ostao čvrst u svom oprečnom stavu – kako granata s položaja VRS-a nije izazvala smrtonosnu eksploziju na tržnici Markale, nego teroristička akcija unutar Sarajeva.

„Spomenuo sam više puta tijekom interview-a i danas spominjem – da mi nismo u principu nismo ispitivali moguće položaje na onoj strani koja je bila pod kontrolom bosanskih Srba. Jer naš cilj je bio da se demaskira laž. Prema tome to je sve počivalo na tablicama gađanja. I ponavljam - to je bilo široko ispitivanje svih mogućnosti potencijalnih položaja“, branio je svoje nalaze Demurenko.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00
Direktan link

Podsjetimo, na sarajevskoj tržnici Markale 28. kolovoza 1995. godine, eksplozija je ubila 43, a ranila 75 osoba. Kako bi osporio svjedočenja UN-ovih časnika, koji su zaključili da se radilo o minobacačkoj granati s položaja VRS-a, Karadžić će u nastavku suđenja dovesti još neke njihove kolege kao svoje svjedoke - kako bi to pokušao dovesti u pitanje.
Pol Konvej svjedoči u Hagu, 17. listopad 2012.
Pol Konvej svjedoči u Hagu, 17. listopad 2012.

Tako je iza Demurenka, Karadžić izveo još jednog svjedoka u vezi optužbi za Sarajevo - vojnog promatrača Ujedinjenih naroda (UN) Pola Konveja (Paul Conway).

On je opisao kako je također čuo više eksploziji spornog dana 28.kolovoza 1995.godine sa svog promatračkog mjesta, a ne zvuk minobacačkih granata, ni paljbu iz područja pod kontrolom VRS-a.

Karadžić je u srijedu izveo i bivšeg oficira JNA Blagoja Kovačevića, svog trećeg po redu svjedoka obrane od optužbi za teror nad Sarajlijama, prvog dijela optužnice od kojeg se odlučio braniti. Nakon toga će se morati pozabaviti i optužbama za genocid u Srebrenici, protjerivanje u više općina gdje je SDS preuzela vlast, te uzimanjem međunarodnih promatrača za taoce.

Ispitivanje prvih svjedoka obrane ide jako brzo, budući da se optuženi drži najavljenog rasporeda pa primjerice za Kovačevića nije ni imao dodatnih pitanja, nakon što je pročitao sažetak njegovog iskaza vezanog uz početne sukobe u Sarajevu i evakuaciju kasarne JNA Maršal Tito, gdje je radio kao instruktor.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00
Direktan link

Kovačevića će u četvrtak unakrsno ispitivati obrana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG