Dostupni linkovi

Milanović: Hrvatska do sredine 2013. potpuno spremna za EU



Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas na sednici vlade da će Hrvatska do 1. jula 2013. biti potpuno spremna za ulazak u EU.

Reagujući na izjave pojedinih nemačkih političara koji su izrazili sumnju u hrvatsku spremnost za članstvo u EU, Milanović je rekao da će se lično zauzeti za ispunjavanje svih preostalih kriterijuma Evropske komisije.

Premijer je podsetio da je poslednjih dana bilo više različitih izjava koje su dolazile, kako je rekao, iz samog vrha vlasti jedne države, misleći na Nemačku, a koje imaju "mnogo više veze s tom državom i takvim državama nego sa Hrvatskom".

Podsetio je da je Hrvatska dobila jasna obećanja i garancije u pogledu ulaska u EU i poručio da vlada radi ozbiljan posao.

Iz Nemačke su poslednjih dana stizale protivrečne izjave o nastavku proširenja i hrvatskoj spremnosti za članstvo planirano za 1. jul 2013.

Najveći odjek imala je izjava predsednika Bundestaga Norberta Lamerta koji se u razgovoru za dnevnik Velt am Zontag (Welt am Sonntag) izjasnio za zaustavljanje procesa proširenja EU uključujući i planirani ulazak Hrvatske.

Iz nemačke vlade potom su izrazili uverenje da će Hrvatska u predviđenom roku ispuniti kriterijume i poručili da za nju neće biti dodatnih prepreka, ali ni popusta.
XS
SM
MD
LG