Dostupni linkovi

Anketa: Kineze najviše brinu korupcija, nejednakost i hrana



Narod u Kini sve više je zabrinut zbog korupcije, nejednakosti i ispravnosti hrane, rezultati su jednog istraživanja u toj zemlji, koje je takođe pokazalo da oko polovine ispitanika ceni američke ideje demokratije.

U poslednje četiri godine, građani Kine se daleko više interesuju za svoj kvalitet života nego ranije, pokazalo je istraživanje Pju global etitjuds projekta (Pew Global Attitudes Project).

Rezultati ukazuju na izazove sa kojima će se suočavati novo kinesko rukovodstvo kada sledećeg meseca preuzme vlast, što se dešava jednom u deset godina.

Većina Kineza kaže da finansijski bolje stoji nego ranije, ali se i dalje najviše plaši inflacije, pokazala je anketa Pjua. Njih 60 odsto kaže da je inflacija "vrlo veliki problem", što je ipak manje nego 2008. godine, kada je isto to reklo 72 odsto ispitanih.

Oko polovine ispitanih kaže da su korumpirani zvaničnici najveći problem zemlje, što je pogoršanje u odnosu na rezultat od pre četiri godine, kada se na takve zvaničnike žalilo 39 odsto ispitanih.

Treći najveći strah potiče od jaza između bogatih i siromašnih - njega ističe 48 odsto ispitanih. To je 2008. godine rekao 41 odsto ispitanih.

Najveće povećanje zabeležio je strah od neispravne hrane i lekova.

Oko 52 odsto ispitanih prihvata američke ideale o demokratiji, što je porast u odnosu na 2008. godinu, kada je takav iskaz dalo 48 odsto ispitanih.
XS
SM
MD
LG