Dostupni linkovi

Netanjahu za izveštaj kojim se legalizuju sprona naseljaIzraelski premijer Benjamin Netanjahu planira da usvoji izveštaj kojim bi se legalizovale
nelegalne jevrejske kolonije i otklonile pravne prepreke za izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali, javio je danas izraelski radio.

Netanjahu namerava da usvoji neke principe izložene u izveštaju koji su redigovala tri pravnika, a koji je predstavljan početkom jula.

U tom dokumentu se navodi da međunarodno pravno ne zabranjuje formiranje i širenje kolonija.

Nije precizirano kada će biti usvojen izveštaj koji su osudili Palestinci i izraelska leva opozicija, očekujući da će Netanjahu zatražiti od vlade da se izjasni o izveštaju pre prevremenih i zbora 22. januara.

Ministar za saobraćaj Izrael Kac, blizak premijeru, izrazio je zadovoljstvo zbog najavljene odluke vlade da prihvati izveštaj.

Taj korak bi predstavljao "poruku koja jasno ističe pravo Jevreja da se nastane na Zapadnoj obali i da žive normalno, kao svi drugi Izraelci".

Stav međunarodne zajednice je da su sva izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna, bez obzira na stav izraelskih vlasti o njima. Više od 340.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao posle Bliskoistočnog rata 1967.

Palestinci žele da Zapadna obala bude deo njihove buduće države.
XS
SM
MD
LG