Dostupni linkovi

Sutra izbor novih pet članica Saveta bezbednostiČlanice Generalna skupštine UN biraće sutra pet novih, nestalnih članica Saveta bezbednosti, a pretpostavlja se da je izbor Argentine i Ruande zagarantovan, dok je za tri preostala mesta situacija još neizvesna.

Za izbor rotirajuće članice potrebno je 129 glasova ili dve trećine Generalne skupštine UN, koju čine 193 članice.

Argentina i Ruanda će praktično sigurno biti izglasane, budući da nijedna od zemalja u njihovim regionima nije najavila nameru da se kandiduje za mesto u Savetu bezbednosti.

U grupi Zapadna Evropa i druge zemlje, za to mesto su se kandidovali Australija, Finska i Luksemburg, ali prve dve imaju veću podršku, prenosi AFP.

Australija, koja je intenzivno lobirala za to mesto, do sada je četiri puta bila članica Saveta bezbednosti, a Finska dva puta.

Za jedno mesto koje pripada azijsko-pacifičkom regionu bore se Južna Koreja, Butan i Kambodža, pri čemu se veruje se da Seul ima jasnu prednost.

Rotirajuće članice se biraju na mandat od dve godine, a njihov mandat počinje 1. januara. Novoizabrane članice će zameniti Kolumbiju, Nemačku, Indiju, Portugal i Južnu Afriku.

U Savetu bezbednosti ostaju Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo. Njihov mandat se završava na kraju 2013.

Nestalne članice nemaju pravo veta. To pravo imaju samo stalne članice Saveta bezbednosti - Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD.
XS
SM
MD
LG