Dostupni linkovi

Gligorov: Srpska vlast odustala od EU, Kosovo izgovorSaradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov izjavio je danas da je nova vladajuća koalicija u Srbiji odlučila da ne vodi zemlju u Evropsku uniju, jer ne želi da sprovede reforme, a Kosovo koristi samo kao izgovor za to.

"To je populizam koji se regeneriše. Mislim da je kao na početku 90-ih godina doneta odluka da se ne ide u Evropsku uniju, i to nije zbog Kosova, već je tako jednostavnije ovima koji su na vlasti", rekao je Gligorov za televiziju B92.

Prema njegovim rečima, nova vlada ne želi da sprovede sve institucionalne reforme potrebne za ulazak Srbije u Evropsku uniju i zato se krivac traži na drugoj strani, a Kosovo je samo izgovor za to.

"Ljudi nemaju predstavu koliko je tu uslova čisto institucionalne i druge prirode. Kada pogledamo to, onda mogu da razumem zasto vlada koja ne želi to da radi koristi Kosovo kao izgovor", rekao je Gligorov.

On je upozorio da je zbog takve politike Srbija u opasnosti da izgubi narednih nekoliko godina.

"Ekonomska situacija u Srbiji je dosta rđava. Kako sada stvari stoje, ove godine očekuje nas pad proizvodnje najmanje jedan odsto, a u sledećih nekoliko godina neće biti rasta ili će on biti minimalan. Imate u perspektivi izgubljenih četiri pet godina", rekao je Gligorov.
XS
SM
MD
LG