Dostupni linkovi

Novi dokazi oko ubojstva Gadafija


Novi dokazi o ubojstvu svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija nakon njegova zatočenja i pogubljenja desetaka njegovih pristaša potiču pitanja o okolnostima njegove smrti, objavljuje Human Rights Watch.

Po verziji libijskih prijelaznih vlasti, Gadafi je ubijen u pucnjavi u trenutku zatočenja 20. listopada 2011. u Sirti, na sjeverozapadu zemlje. No, svjedoci i mediji su tvrdili da je ubijen nakon što su ga zatočili ustanici.

Naslovljeno Smrt diktatora: Krvava osveta u Sirti, izvješće od 50 stranica detaljno opisuje posljednje sate Gadafija i okolnosti njegove smrti, smrti njegova sina i pripadnika njegova konvoja, na temelju svjedočanstava i fotografija snimljenih mobitelom.

Rezultati naše istrage potiču pitanja oko izvješća vlasti da je Moamer Gadafi ubijen u pucnjavi a ne nakon zatočenja, tvrdi Peter Bouckaert, direktor hitne službe pri HRW-u. Dokazi sugeriraju da su paravojne snage oporbe smaknule nasumično najmanje 66 pripadnika Gadafijeva konvoja, zatočenih u Sirti, dodao je.

Paravojne snage u gradu Misrati zatočile su i razoružale pripadnike Gadafijeva konvoja a potom ih istukli. Pogubili su najmanje njih 66 blizu hotela Mahari, kaže Bouckaer, ističući da su nekima ruke bile vezane iza leđa.
XS
SM
MD
LG