Dostupni linkovi

Sanfi: Izveštaj EBRD za regiju neće biti povoljan


Predstojeći godišnji Izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj o tranziciji u zemljama regiona neće biti povoljan.

Izveštaj o tranziciji za 2012. "neće biti povoljan" u pogledu makroekonomskih kretanja u zemljama Zapadnog Balkana, rekao je u Beogradu glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj Piter Sanfi.

Sanfi je na otvaranju Međunarodne konferencije o prehrambenoj industriji u utorak rekao da će u Srbiji biti do kraja godine biti zabeležen negativni rast privrede od minus jedan odsto, a u Hrvatskoj minus dva, dok se tek krajem 2013. može očekivati neznatno poboljšanje ekonomske situacije.

Član savetodavne grupe "Od tranzicije do tranzicije" EBRD Božidar Đelić rekao je da su analitičari potcenili poslednju ekonomsku krizu, pogotovo njeno vremensko trajanje.

Đelić je ocenio da Vlada Srbije u planiranju budžeta nije preduzela ozbiljnije mere da pokrene privredu, što je uočljivo i u Hrvatskoj. Đelić je rekao da će, izuzev Hrvatske, većina zemalja Zapadnog Balkana biti izvan Evropske unije (EU) do kraja ove decenije.

"U novembru će se EU dogovarati za zajednicki budžet do 2020. godine i po onome što se zna, biće nešto novca za reforme u onim zemljama Evrope koje nisu članice EU, ali za poljoprivredu neće biti skoro ništa do kraja decenije", kazao je Đelić.
XS
SM
MD
LG