Dostupni linkovi

Sirijska vlada zainteresovana za predlog specijalnog izaslanika UN


Sirijska vlada je zainteresovana za predlog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Lahdara Brahimija koji se založio za prekid vatre u Siriji.

"Da bismo uspeli u bilo kojoj inicijativi, potrebne su dve strane", rekao je portparol sirijskog ministarstva inostranih poslova Džihad Makdisi.

On je naglasio da su, za polovinu nasilja u Siriji, odgovorni "pobunjenici i njihove pristalice" koji treba, takođe, da budu uključeni u Brahimijev predlog.

"Sirijska strana (režim) je zainteresovana za uključenje u tu opciju i mi se radujemo razgovoru s gospodinom Brahimijem da vidimo kakav je stav drugih uticajnih zemalja, gde je razgovarao tokom svoje turneje. Hoće li one (te zemlje) izvršiti pritisak na naoružane grupe (u Siriji) koje one podržavaju, finansiraju i naoružavaju kako bi se pridržavale primirja? ", zapitao je Makdisi, prenela je agencija AFP.

Brahimi je predložio prekid vatre tokom četvorodnevnog Kurban-bajrama, krajem ovog meseca što bi utrlo put političkom rešenju za 19-tomesečnu krizu u Siriji.
XS
SM
MD
LG