Dostupni linkovi

Tadiću i Josipoviću uručene medalje za toleranciju


Bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću je u Evropskom parlamentu uručena Evropska medalja za toleranciju.

Nagradu im je uručio predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Predsednik Josipović i ja smo iskazali razumevanje koje nije tipično za odnose u regionu", rekao je Tadić novinarima nakon uručenja Evropske medalje za toleranciju.

Tadić je rekao da su on i hrvatski predsednik prekunuli tradiciju po kojoj je konflikt dominantan i da smatra da su upravo iz tog razloga dobili nagradu.

Tadić koji je nagradu dobio za angažovanje tokom njegovog predsedničkog mandata, smatra da mu ona nije dodeljena samo zbog vrednosti za koje se on i Josipović zalažu, već i zbog budućnosti celog regiona.

"Bez pomirenja nema razvoja", rekao je Tadić.

On je kritikovao aktuelnu vladu da je "nedovoljno dinamična" i da se još uvek bavi samo "tehnikalijama i prebacivanjem odgovornosti". On je za izjave lidera novih vlasti o Vukovaru i Srebrenici rekao da su neodgovorne, a da je bacanje kolektivne krivice na najveći evropski narod neshvatljivo.

Novinarima se obratio i Josipović, koji je rekao da smatra da je nagrada rezultat zajedničkih napora njega i Tadića u cilju pomirenja i širenja tolerancije. On je izrazio nadu da će se odnosi Srbije i Hrvatske i dalje razvijati u tom pravcu.

Nagradu, koja je večeras uručena Tadiću i Josipoviću, dodeljuje Evropski savet za toleranciju i pomirenje kojim predsedava bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski.

Evropski savet za toleranciju i pomirenje je nevladina organizacija koja se fokusira na monitoring tolerancije u Evropi i priprema praktične preporuke za poboljšanje međuetničkih odnosa i interkulturalne komunikacije.

Prvu Evropsku medalju za toleranciju je dobio kralj Španije Huan Karlos.
XS
SM
MD
LG