Dostupni linkovi

Češka zbog korupcije ne dobija 500 miliona evra od EUEvropska unija neće ove godine isplatiti Češkoj 500 miliona evra za saobraćaj i zaštitu životne sredine zbog loše kontrole, korupcije i mahinacija evropskim fondovima.

Reč je o sredstvima za evropske projekte koje je Češka već isplatila iz državnog budžeta, a Brisel ih refundira naknadno.

"Iskreno, plašio sam se većeg gubitka. Da ćemo ostati bez nekog novca bilo je jasno posle svega što se kod nas dešavalo", rekao je danas šef češke diplomatije Karel Švarcenberg o toj odluci Evropske komisije.

Taj novac, međutim, nije za Češku nepovratno izgubljen pošto je EK odlučila da naredne godine može da se iskoristi za alternativne ili nove projekte koji će biti valjano kontrolisani i gde projekti neće imati greške.

EU je početkom godine zamrzla isplatu sredstava Češkoj za već odobrene projekte zbog učestalih mahinacija i korupcije prilikom odobravanja projekata koji se finansiraju iz zajedničke evropske kase.

Komisija je dala Pragu rok do kraja juna da sistem kontrole uredi tako da ne bude moguće da novac umesto u korist građana Češke ide u džepove političara i biznismena.

Problematični programi Saobraćaj i Životna sredina ostali su međutim bez tih 500 miliona evra, a EK će u novembru odlučivati i o tome da li će isplatiti novac za još dva problematična regionalna programa.
XS
SM
MD
LG