Dostupni linkovi

Hrvatski fratar pobegao sa 1, 3 miliona evra crkvenog novcaKatolička crkva u Hrvatskoj saopštila je danas da je jedan fratar bespravno prodao oko 40.000 kvadrata crkvenog zemljišta za 1,3 miliona evra, koje je podigao sa
računa župe.

Hrvatski mediji proteklih dana su izveštavali da je 34-godišnji bivši župnik župe Bast - Baška Voda, fra Šime Nimac, pošto je podigao novac pobegao i to navodno s jednom devojkom, inače bankarkom. On se, međutim, juče javio nekim medijima negirajući da
je nestao i najavio da će uskoro javnosti predočiti pozadinu celog slučaja.

Iako niko nije podneo krivičnu prijavu protiv njega, policija je na osnovu pisanja medija juče pokrenula istragu o tom slučaju.

U zajedničkom saopštenju za javnost Provincijalata Franjevačke provincije i Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije izražava se žaljenje zbog "opravdanog zgražanja javnosti prouzrokovanog nezasitnim egoizmom pojedinca", i upućuje izvinjenje hrvatskoj javnosti u ime svih franjevaca.

U saopštenju se dodaje da je župa podnela tužbu kako bi osporila kupoprodaju župnog zemljišta, a za koju fra Nimac nije imao pisanu saglasnost. Ističe se, takođe, da se razmatra i njegovo isključenje iz franjevačke zajednice.

U saopštenju se precizira da je fra Šime Nimac 10. aprila ove godine, kao zakonski zastupnik svoje župe, firmi Sunčani Bast prodao gotovo 40.000 kvadrata zemljišta za 1,3 miliona evra. Fra Šime Nimac novac je podigao, kako navode, "bez valjanog i uobičajenog obrazloženja svrhe i eventualno utrošenih sredstava".
XS
SM
MD
LG