Dostupni linkovi

Češka vlada ublažava mere štednje zbog poraza na izborima



Premijer Češke Petr Nečas i njegovi koalicioni partneri spremaju se da zbog poraza na regionalnim izborima i izborima za trećinu Senata parlamenta ublaže mere štednje i odustanu od planiranog povećanja poreza na dodatu vrednost.

Nečas je rukovodstvu svoje stranke predstavio kompromisno rešenje da se poveća samo niža stopa PDV-a, u kojoj su najosnovnije potrebe, sa 14 na 15 odsto, a da viša stopa ostane na sadašnjih 20 odsto umesto da se povećava za jedan odsto, kako je već predloženo parlamentu.

Prema proceni ministra finansija Miroslava Kalouseka, odustajanje od povećanja poreza na dodatu vrednost značiće 400 miliona evra manje za državnu kasu.

"Vlada mora da reaguje na poraz na regionalnim izborima (prošlog vikenda) i na to da u parlamentu ima veoma krhku većinu. Zato će promeniti na šta stavlja naglasak u svom programu", rekao je Nečas.

Vladi će usvajanje tzv. stabilizacionog paketa u kojem su predviđeni rezovi u budzetu i povećanje PDV-a komplikovati i to što levica, CSeška socijaldemokratska stranka i nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske ima šanse da u drugom krugu izbora trećine gornjeg doma parlamenta 26. i 27. oktobra osvoji čak većinu u Senatu.

Sindikati su od proleća i na velikim uličnim demontracijama oštro istupali protiv načina koji je za konsolidaciju javnih finansija odabrala vlada desnice i centra na čelu sa premijerom Nečasom i optužili je da će račun za reforme platiti obični građani.
XS
SM
MD
LG