Dostupni linkovi

Rusija od Avganistana traži podatke o nestalim vojnicima


Rusija je uputila molbu avganistanskim vlastima i javnosti tražeći informacije o više od 200 sovjetskih vojnika koji se od završetka sovjetske okupacije Avganistana 1989. vode kao nestali - među kojima i o 30 do 40 vojnika koji bi mogli biti živi.

Ruski ambasador Andrej Avetisjan rekao je da se dve zemlje pripremaju za dogovor kojim bi se uredili budući pokušaji povratka sovjetskih vojnika nestalih u desetogodišnjem ratu u Avganistanu.

Zbog sadašnjeg rata u Avganistanu postoje teškoće u pogledu pristupa pojedinim oblastima u kojima se veruje da se nalaze grobovi vojnika, rekao je Avetisjan.

Sovjetski savez izvršio je invaziju na Avganistan 27. decembra 1979, obrazloživši tu akciju time da tu zemlju želi da transformise u modernu socijalističku državu. Iz konflikta je izašla poražena, 15. februara 1989. U desetogodišnjem konfliktu u toj zemlji je služilo skoro 700.000 vojnika i oko 15.000 je poginulo.

Prema jednoj organizaciji ruskih veterana, 265 vojnika vodi se kao nestalo. Veruje se da je 20 vojnika dezertiralo i preselilo se u druge zemlje, dok se 30 do 40 možda još uvek nalazi u Avganistanu ili Pakistanu.
XS
SM
MD
LG