Dostupni linkovi

Katalonija u borbi za referendum o nezavisnosti


Katalonija će se boriti za pravo da održi referendum o nezavisnosti, a ako zatreba obratiće se i međunarodnim sudovima, rekao je u ponedeljak predsednik ove španske pokrajine Artur Mas katalonskoj televiziji TV3, prenosti Tanjug.

Ako vrhovni sud u Španiji proglasi neustavnim referendum o katalonskoj nezavisnosti, "mi ćemo internacionalizovati spor i preneti ga na nivo Brisela i evropskih sudova", upozorio je Mas.

Danas je španski ministar pravosuđa Alberto Ruis Galardon upozorio Masa da će ga smatrati lično odgovornim u slučaju da bude raspisan referendum o secesiji Katalonije.

"Ako jedna osoba počini neko nezakonito delo, ne treba da budu kažnjeni svi građani Katalonije, već samo ta osoba", rekao je ministar u intervjuu za špansku TV stanicu "La seksta", podsetivši da član 155 španskog ustava dopušta Španiji da ukine autonomiju nekog regiona.

Španski parlament je prošle nedelje blokirao održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, u kojoj, prema procenama, više od polovine Katalonaca želi nezavisnu državu.
XS
SM
MD
LG