Dostupni linkovi

Evropsko vijeće o mogućem ukidanju bezviznog režima 25.10.


Evropska komisije je vrlo zabrinuta zbog vala azilanata sa Zapadnog Balkana i upozorava na posljedice ako se problem ne riješi, saopćeno je danas u sedištu Evropske unije.

"Mehanizam za uvođenje viza još nije uspostavljen, ali će o tome biti riječi na ministarskom vijeću 25. oktobra", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik povjerenica EU za unutrašnje poslove Michele Cercone.

On je rekao da je Komisija primila pismo šetorice ministara unutrašnjih poslova članica EU koji traže pokretanje mehanizma za uvođenje viza za pojedine zemlje Zapadnog Balkana. Glasnogovornik komesarke Cecelie Malstrom je odbio navesti o kojim balkanskim zemljama se radi, ali je iz novinskih izvještaja poznato da se pismo odnosi na Srbiju i Makedoniju. Zemlje koje zahtevaju uvođenje viza su Njemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Belgija i Nizozemska , precizirao je on.

Cercone je objasnio da Komisija može, ukoliko ocijeni da je zahtijev šetorice opravdan, predložiti Evropskom vijeću da po hitnom postupku suspendira "bijeli Schengen" za pojedine zemlje.
XS
SM
MD
LG