Dostupni linkovi

Osumnjičeni za ratne zločine načelnik općine Krupa na Uni


Prema posljednjim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine
bivši premijer Republike Srpske i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Gojko Kličković, koji se tereti za ratne zločine nad Bošnjacima u Bosanskoj krajini, definitivno je izabran za novog načelnika Krupe na Uni u Republici Srpskoj.

Kako je na svojoj web-strani objavio i CIK BiH, Kličković je, nakon što je obrađeno 100 posto biračkih mjesta, sakupio 650 glasova ili skoro 56 posto, dok je njegov protukandidat Mladen Kotur iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) imao 512 glasova ili 44 posto.

Početkom jula ove godine započelo je obnovljeno suđenje Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine u Bosanskoj Krupi. Tužilaštvo BiH je na stanovištu da će dokazati kako su optuženi Kličković i Drljača odgovorni za ratne zločine.

Prema optužnici, Kličković je bio predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske općine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Njih dvojica su prvostupanjskom presudom u novembru 2010. godine oslobođeni optužbe da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.
XS
SM
MD
LG