Dostupni linkovi

Danas Nobelova nagrada za ekonomiju


Švedska Kraljevska akademija nauka danas će u u 13 časova u Stokholmu dodeliti Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju medju petendentima se izdvajaju četvorica favorita - Stiven Ros, Robert Šiler, Entoni Atkinson i Engus Diton, prenela je internet strana vesti.ru, pozivajući se na novinsku agencija Rojters

Stiven Ros, profesor finansija na Tehnološkom univerzitetu Masačusets (MTI) u Bostonu, SAD, jedan je od glavnih kandidata zbog svog doprinosa teoriji formiranja cena i drugim fundamentalnim konceptima u oblasti finansija.

Profesor Ros je imao značajnu ulogu u stvaranju teorije bezrizičnog formiranja cena i drugih važnih modela za finansijske derivate koji su danas standardi za većinu brokerskih kompanija, .

Robert Šiler, profesor ekonomije i finansija na američkom Univerzitetu Jejl, kandidat je za Nobelovu nagradu zbog svog istraživačkog rada u oblasti teorije kolebljivosti finansijskog tržišta i dinamike cena aktiva.

Šiler je takodje stručnjak u oblasti bihevioralnih finansija, odnosno iracionalnog ponašanja finansijskih tržišta i ljudi, prisustva špekulacija na tržištima.

Entoni Atkinson, profesor ekonomije na britanskom Univerzitetu Oksford i Engus Diton, profesor ekonomije na američkom Univerzitetu Prinston, kandidati su zbog svog empirijskog istraživanja o potrošnji, prihodima i štednji, siromaštvu i zdravlju i blagostanju.

Ono što povezuje Atkinsona i Ditona i zbog čega bi mogli da podele Nobelovu nagradu je njihovo izučavanje, povezano s preciznim merenjem, prihoda i njihovom povezanošću sa različitim ekonomskim i socijalnim ishodima.
XS
SM
MD
LG