Dostupni linkovi

U Haškom tribunalu Karadžić i Hadžić


U utorak počinje zadnje u nizu haških suđenja, proces protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina, pobunjenog područja na prostoru države Hrvatske.

No dan prije u ponedjeljak održati će se predraspravne konferencije na kojima će se dogovoriti smjernice za predstojeće sudske dane.

Hadžić je, kao zadnji u nizu bjegunaca, 161-va osoba protiv koje je Haški sud podignuo optužnicu, a tereti se za niz zločina počinjenih u istočnoj Slavoniji, Hrvatska, od lipnja 1991. do prosinca 1993. godine, uključujući - progon, ubojstva, protupravno lišavanje slobode, mučenje, nečovječna djela, okrutno postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje.

Podsjetimo Hadžić je uhićen u ljeto prošle godine u Srbiji, a pred sudom se izjasnio – da nije kriv za nedjela iz optužnice.

Također, nakon petomjesečne pauze koju je dobio za pripremu obrane, u utorak se nastavlja suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progone, teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, a oslobođen na polovici suđenja od točke za genocid u više općina na početku rata 1992.godine. No još se očekuje ishod žalbe tužiteljstva na tu odluku.
XS
SM
MD
LG