Dostupni linkovi

Preminuo bivši kralj Kambodže


Bivši kralj Kambodže Norodom Sihanuk, koji je obeležio istoriju druge polovine dvadesetog veka i smatran ocem nezavisnoti zemlje umro je u Pekingu u 90. godini.

Bolovao je između ostalog od raka, dijabetesa i hipertenzije i često je odlazio u Kinu zbog lečenja.

Sihanuk, čija vladavina je bila među najdužim nekog vladara u Aziji, abdicirao je u oktobru 2004. u korist jednog od svojih sinova Norodoma Sihamonija, zbog godina i zdravlja.

Želeo je da obezbedi opstsanak monarhije i izbegne "haos" u zemlji.

Bio je monarh od kad je zemlja bila francuska kolonija do povratka mira u Kambodži 1998, prošavši kroz decenije građanskog rata i režima Crvenih Kmera (1975-1979) odgovornog za smrt skoro dva miliona ljudi, s kojim je on napravio savez.

Bio je jedan od lidera Pokreta nestvrstanih.

Uprkos dugim periodima izgnanstva i abdiciranja 2004, ostao je uticajna ličnost koja je uživala veliki ugled u svojoj zemlji.

Građani Kambodže su ga obožavali i nazivali Gospodinom Tatom, "Sihanuk je Kambodža", jednostavno je rezimirao njegov zvanični biograf.

"Njegova smrt je veliki gubitak za Kambodžu, kralj Sihanuk nije pripadao svojoj porodici, on je pripadao Kambodži i istoriji", rekao je jedan od njegovih rođaka i savetnika.

Često se oglašavao preko svog vebsajta o svom zdravlju i o političkim pitanjima. Napisao je 2009. da je već suviše dugo živeo i da bi želeo da umre što pre.

Njegovo telo biće vraćeno u Kambodžu za zvaničnu sahranu u kraljevskoj palati u Pnom Penu.

"Kraljevska kambodžanska vlada vratiće njegovo telo iz Kine u Pnom Pen", saopštila je vlada. Kralj Sihamoni i premijer Hun Sen već su otputovali u Kinu.

Šest puta se ženio, imao je četrnaestoro dece, od kojih je petoro ubijeno pod režimom Pola Pota.
XS
SM
MD
LG