Dostupni linkovi

Izbori u Litvi: prednost oporbi



Oporbena Laburistička stranka osvojila je najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Litvi, pokazala je izlazna anketa čije je rezultate objavila državna televizija.

Anketa agencije RAIT/BNS pokazala je da je Laburistička stranka osvojila 19,8 posto glasova, a njezini vjerojatni koalicijski partneri socijaldemokrati 17,8 posto. Domovinska unija - Litavski kršćanski domokrati (desni centar) aktualnog premijera Andriusa Kubiliusa treća je s 16,7 posto.

Konačni rezultati neće biti poznati do drugog kruga za dva tjedna, kada će se riješiti pitanje pobjednika u izbornim jedinicama u kojima nije bilo kandidata s natoplovičnom većinom.

Čini se da nije vjerojatno da će premijer Kubilius ostati na vlasti jer ga birači drže odgovornim za nepopularne odluke koje je morao donijeti kako bi zemlju izvukao iz krize, a ni na prijašnjim izborima rezultati se nisu bitno mijenjali u drugom krugu.

U Litvi se 70 od 141 zastupnika bira proporcionalnim, a 71 većinskim sustavom u dvama krugovima. Drugi krug će se održati 28. listopada.

Analitičari kažu da će vladajuća koalicija gotovo sigurno napustiti vlast i da bi izbori u Litvi mogli pokazati i drugim europskim zemljama kako na izborima prolaze vlade koje krizu rješavaju samo strogim mjerama štednje.
XS
SM
MD
LG