Dostupni linkovi

CEMI o nepravilnostima na izborima u Crnoj Gori


Vlado Dedović, direktor pravnog odeljenja Centra za monitoring – CEMI istakao je da je do 13 časova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zabeleženo nekoliko nepravilnosti i neregularnosti.

On je naveo da je u zatvoru u Bijelom Polju 12 lica na izdržavanju krivičnih sankcija stupilo u štrajk glađu, jer im nije omogućeno da realizuju svoje biračko pravo.

Takođe, na jednom biračkom mestu u Kolašinu došlo je do fizičkog obračuna predsednika biračkog odbora sa nepoznatim licem, neposredno, na biračkom mestu. U Beranama je na jednom biračkom mjestu povređen princip tajnosti glasanja, jer su glasači javno kazali za koga su glasali pri čemu birački odbori nisu proglasiili listiće nevažećim, navodi se u saopštenu.

Na dva biračka mesta u Opštini Kotor primećeno prisustvo lica koja anketiraju glasače neposredno po izlasku iz biračkih mesta, a u Herceg Novom na jednom biračkom mestu jedno lice je glasalo bez dokazivanja identiteta.

Na dva biračka mesta u Podgorici zabeleženo je da su birački odbori odobravali glasanje iako je utvrđeno postojanje nevidljivog mastila na prstima glasača, dok, pod istim okolnostima na drugom biračkom mestu, takođe u Podgorici, takvo lice nije moglo ostvariti svoje biračko pravo, navodi CEMI.
XS
SM
MD
LG