Dostupni linkovi

Erdogan oštro kritikova UN zbog Sirije


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan oštro je danas kritikovao Savjet bezbjednosti UN zbog neuspjeha u dogovaranju odlučnih koraka za zaustavljanje rata u Siriji, koji traje već 19 mjeseci.

Erdogan je na međunarodnoj konferenciji u Istambulu rekao da se pred očima svijeta dešava "ljudska tragedija" u Siriji.

"Ako budemo čekali jednog ili dva stalna člana Savjeta bezbjednosti UN, budućnost Sirije biće dovedena u pitanje", rekao je Erdogan, a prenosi AP.

Rusija i Kina, dvije od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, uložile su veto na sve dosadašnje prijedloge rezolucija UN koje su imale za cilj vršenje pritiska na zvanični Damask radi okončanja sukoba i pokretanja političke tranzicije.

Erdogan je pozvao na reformisanje Savjeta bezbjednosti UN, koji je opisao kao "nepošten sistemu kojem ne vlada jednakost" koji ne odražava volju većine država.

On se obratio učesnicima konferencije u vrijeme kada se turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu sastao sa arapskim i evropskim liderima povodom sve većih tenzija u odnosima Sirije i Turske.

Davutoglu je ranije tokom dana razgovarao sa šefom Arapske lige Nabilom el Arabijem, a kasnije će se sastati sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom i izaslanikom UN za Siriju Lahdarom Brahimijem.

U međuvremenu, sirijska aktivistička organizacija sa sjedištem u Londonu saopštila je da je od početka nasilja u Siriji poginulo najmanje 33.082 ljudi, uglavnom civila.

Prema navodima Opservatorije za ljudska prava, oko 1.000 ljudi poginulo je samo u posljednjih pet dana.
XS
SM
MD
LG