Dostupni linkovi

UN: Smanjen obim mirovne misije na Haitiju


Savjet bezbjednosti UN produžio je mandat mirovne misije na Haitiju za još godinu dana, ali je smanjio njen obim za 15 odsto u vrijeme kada počinje prenos bezbjednosnih ovlaštenja na lokalnu policiju.

Savjet je jednoglasno usvojio odluku o smanjenju broja vojnika i policajaca UN za 1.701, na 8.871, po preporuci generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Trenutno se na Haitiju nalazi oko 10.000 pripadnika mirovne misije UN, a Ban je preporučio da smanjenje bude izvršeno postepeno do juna 2013. godine, prenio je Rojters.

Haiti se i dalje oporavlja od snažnog zemljotresa iz januara 2010. godine, u kojem je poginulo oko 300.000 ljudi, a 1,5 miliona ostalo bez krova nad glavom.

Misija UN u ovoj karipskoj zemlji osnovana je 2004. godine kako bi pomogla slabo obučenoj i opremljenoj policiji u održavanju bezbjednosti, naročito u vrijeme izbora, koje obično prate neregularnosti i nemiri.

Misija UN povećana je poslije zemljotresa, a u njenom radu učestvuje nekoliko desetina zemalja.

Lokalni mještani optužili su pripadnike mirovne misije da su odgovorni za izbijanje epidemije kolere prije dvije godine. U međuvremenu se razboljelo skoro 600.000 ljudi, više od 7.400 je umrlo.

Nezavisna komisija koju je imenovao Ban u maju 2011. godine je u izvještaju saopštila da UN nisu mogle da utvrde na koji je način kolera stigla na Haiti, najsiromašniju državu u ovom dijelu svijeta.
XS
SM
MD
LG