Dostupni linkovi

Makedonija će na grčki memorandum odgovoriti u decembru


Makedonija će na grčki memorandum o razumijevanju između dvije države odgovoriti u decembru pred samit EU na kome će se na dnevnom redu naći i odluka o početku pregovora za članstvo Makedonije u Uniji.

Prema visokim političkim krugovima, na koje se pozivaju skopski mediji Makedinija neće žuriti sa odgovorom, a u pisanju će, najvjerovatnije, biti konsultovan i Brisel.

Samit EU na kome će biti raspravljano i u budućem statusu Makedonije biće održan 14. decembra.

Atina je početkom oktobra uputila Skoplju pismo u kojem predlaže potpisivanje memoranduma o razumijevanju između dvije države, koji će uspostaviti okvir i osnovne parametre za definitivno rješenje pitanja naziva Makedonija.

Rasprava između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vodi se više od dvije decenije, a ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", budći da Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN su, radi rješavanja problema, imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Zbog spora sa Grčkom Makedonija, koja je 1993. godine postala članica UN pod privremenom odrednicom Bivša jugoslovenska Republika Makedonija (FIROM) na Samitu Alijanse 2008. godine u Bukureštu nije dobila prolaz za članstvo u NATO.
XS
SM
MD
LG