Dostupni linkovi

Njemački ministar tražiće uvođenje viza za Srbiju i Makedoniju


Njemački savezni ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih (Friedrić) najavio je da će se Njemačka unutar Evropske unije (EU) angažovati za ponovno uvođenje viza za
građane Srbije i Makedonije.

U intervjuu za dnevnik "Bild" Fridrih je rekao da je od Kipra kao predsjedavajućeg EU "već zatražio da se zauzme da u Savjetu ministara unutrašnjih poslova EU budu donesene odgovarajuće odluke".

Fridrih je vidan porast broja novih azilanata u Njemačkoj u septembru pripisao prije svega drastičnom povećanju broja zahtjeva za azil građana Srbije i Makedonije, prenosi Beta.

Prema podacima koje je juče objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u septembru je u Njemačkoj azil zatražilo 1.395 građana Srbije i 1.040 državljana Makedonije.

To je višestruko povećanje u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Njemački ministar unutrašnjih poslova je ocijenio da je u slučaju Srbije i Makedonije "realna pretpostavka da građani dolaze prije iz ekonomskih razloga, nego što traže zaštitu od progona".

I više drugih političara vladajućih konzervativaca u Njemačkoj zatražilo je stroge mjere, pa i ponovno uvođenje viza, koje bi trebalo da smanje broj azilanata iz Srbije i Makedonije.
XS
SM
MD
LG