Dostupni linkovi

Gajtner: Globalna ekonomija poljuljana


Američki ministar finansija Timoti Gajtner izjavio je danas da je globalna ekonomija poljuljana i da je neophodno povećati domaću potražnju u Kini i riješiti fiskalne probleme u Evropi.

Gajtner, koji se nalazi u Tokiju na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, izjavio je da Kina treba da ubijedi svoje građane da troše više, a da dugovima opterećena Evropa mora da realizuje odluke koje je donijela u vezi sa suzbijanjem krize.

"Iako se svjetska ekonomija širi i napreduje u odnosu na vrhunac krize, i dalje smo suočeni sa komplikovanom mješavinom izazova koji onemogućavaju jači globalni ekonomski rast", rekao je Gajtner, a prenosi Bi-Bi-Si.

On je dodao da su ti izazovi različiti po državama i regionima, ali da im je zajedničko to da je svuda potrebno povećati potražnju za robom i uslugama.

Gajtner je rekao da je "određeni napredak" ostvaren u trgovinskoj razmjeni Kine i SAD, ali da "domaća potrošnja još nema dovoljnu ulogu u pokretanju kineske ekonomije".

"Jačanje domaće potražnje biće dobro za Kinu i za globalnu keonomiju. U svijetu koji se brzo mijenja, veoma je važno da nastavimo modernizaciju", dodao je američki ministar finansija.

Vašington se često žali da je kineski izvoz neproporcionalan uvozu. Kritičari smatraju da Peking narušava odnose sa SAD vještačkim održavanjem niže vrijednosti nacionalne valute juana.
XS
SM
MD
LG