Dostupni linkovi

Povrijeđeno 110 učesnika sukoba u Kairu


Protivnici i pristalice egipatskog predsjednika Mohameda Mursija sukobile su se sinoć u Kairu, a u velikom uličnom nasilju povrijeđeno je 110 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Islamisti i njihovi protivnici bacali su kamenje, boce i zapaljive bombe, a neki su se i direktno obračunavali pesnicama, što ukazuje na stepen nesuglasica među suprotstavljenim grupama koje pokušavaju da uobliče novi Egipat poslije višedecenijske autokratske uprave.

Nova vlast je ustoličena, ali su islamisti i liberali u sporu povodom sastavljanja novog ustava, koji mora biti usaglašen prije biranja novog parlamenta.

Mnogi od nekoliko hiljada demonstranata na Trgu Tahrir nezadovoljni su zbog oslobađajućih presuda bivšim zvaničnicima optuženim da su učestvovali u gušenju ustanka protiv bivšeg predsjendika Hosnija Mubaraka.

Mursijevi protivnici su i prije objavljivanja sudske presude pozvali na demontracije zbog, kako kažu, njegovog neuspjeha da ispuni obećanja u prvih 100 dana mandata.

Vlada je u saopštenju koje je objavljeno kasno sinoć osudila događaje u Kairu, uz ocjenu da oni opterećuju političke i ekonomske napore koja ulaže država.

Premijer Hišam Kandil pozvao je sve strane "na Trgu Tahrir i ostalim trgovima i mjestima da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi narušile ugled Egipta", prenio je Rojters.

Neki demonstranti oborili su privremeni podijum koji je postavljen na trgu za držanje govora. Islamisti su kasnije preuzeli kontrolu nad trgom, a okršaji su se prenijeli na okolne ulice.

Zapaljena su dva autobusa u centru grada, a očevici kažu da je organizacija Muslimansko bratsvo tim vozilima dovezla svoje pristalice na trg.

Političko krilo ovog pokreta, Stranka Slobode i pravde, u saopštenju je izrazila "žaljenje" povodom paljenja autobusa i osudila napad na sjedište Muslimanske braće u industrijskom gradu El Mahala El Kubra.
XS
SM
MD
LG