Dostupni linkovi

Tadiću i Josipoviću Evropska medalja za toleranciju


Bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću u utorak, 16. septembra, u Briselu biće uručena Evropska medalja za toleranciju, kao priznanje za doprinos toleranciji, poštenju, moralnoj hrabrosti i pomirenju u Evropi.

Medalju je Tadiću i Josipoviću dodijelio je Evropski savjet za toleranciju i pomirenje, na čijem je čelu bivši predsjednik Poljske Aleksander Kvašnjevski.

Svečanost u Briselu otvoriće predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, saopšteno je iz ovog parlamenta.

Evropski savjet za toleranciju i pomirenje će tom prilikom predstaviti Uzorni evropski statut za unapređenje tolerancije - model zakona koji su sačinili evropski pravnici s ciljem da se ugradi u propise zemalja članica EU.

Prvu Evropsku medalju za toleranciju je dobio kralj Španije Huan Karlos, za istrajnu predanost toleranciji i političkom pomirenju.

Odluku o dodjeli Medalje za toleranciju Tadiću i Josipoviću donio je odbor Evropskog savjeta za toleranciju i pomirenje, u kojem su, uz Kvašnjevskog, predsjednik Evropskog Jevrejskog kongresa Moše Kantor, bivši premijer Španije Hose Marije Asnar, bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, kao i Jeran Peršon, Vaira Vike Frajberga i Erhard Busek.
XS
SM
MD
LG