Dostupni linkovi

Jolie i Guterras mole za nastavak prijema izbjeglica iz Sirije


Ugledni Financial Times objavio je tekst Angeline Jolie i Antonija Guterrasa u kojem se opisuju njihova iskustva tokom posjete izbjegličkim kampovima u Turskoj.

Slavna holivudska diva i specijalna predstavnica Ujedinjenih nacija (UN) Angelina Jolie, te visoki komesar UNHCR-a Antonio Guterras objavili su u posljednjem broju Financial Timesa (FT) tekst pod naslovom „Trebamo pomoći u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica“.

U tekstu Jolie i Guterras pišu o posjeti izbjegličkim kampovima u Turskoj.

U uvodnom dijelu teksta autori se prisjećaju desetina hiljada Sirijaca koji su za vrijeme njihova posjeta na tursko-sirijskoj granici čekali na ulazak u Tursku. Također, osvrću se na činjenicu da su baš ta pogranična turska sela prošle sedmice granatirana iz Sirije.

„Predviđanja su da bi do kraja ove godine više od 700.000 sirijskih izbjeglica moglo biti u zemljama koje graniče sa Sirijom. S toga pozivamo sirijske susjede da zadrže otvorenim svoja vrata“, apeliraju Jolie i Guterras.

Jolie i Guterras ističu da je zbrinjavanje sirijskih izbjeglica stvorilo znatne probleme susjednim zemljama. Također, pozivaju međunarodnu zajednicu da materijalno pomogne vladama sirijskih susjeda u zbrinjavanju svakim danom većeg broja izbjeglica.
XS
SM
MD
LG