Dostupni linkovi

Borac za ljudska prava Aleksajeva razočarana odlukom Nobelovog odbora


Dugogodišnji borac za ljudska prava u Rusiji Ljudmila Aleksejeva izrazila je u petak razočaranje što je Nobelova nagrada za mir dodijeljena Evropskoj uniji, umjesto aktivistima za prava čovjeka kojima je potrebna podrška.

Aleksejeva (85) je i sama, zajedno s ruskim aktivistima za ljudska prava, bila jedan od kandidata za tu nagradu, među kojima je i Svetlana Ganuškina i grupa Memorijal.

"Da budem iskrena, ne sviđa mi se ova odluka, jer EU je ogromna, dosta birokratska organizacija i jasno je kakvu će ulogu ta nagrada igrati u njenoj budućoj politici - nikakvu, po mom mišljenju", navela je Aleksejeva.

Ona je dodala da bi joj bilo drago da je nagrada dodijeljena političkim zatvorenicima u Iranu ili (ruskim) borcima za ljudska prava, „ali ne Evropskoj uniji, iako ja volim EU", prenosi RIA Novosti.

Prema njenim riječima, postoje pojedinci koji rade u korist mira i ljudskih prava u mnogim zemljama, a kojima je potrebna podrška koju donosi ta ugledna nagrada.

Aleksejeva je u Rusiji jedan od najistaknutiji boraca za ljudska prava, a djelovanje je počela davnih 60-ih godina u SSSR-u protestujući protiv suđenja disidentima.
XS
SM
MD
LG