Dostupni linkovi

Ahmetović o postviznom monitoringu s komesarkom Malstrom


Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, na marginama konferencije Salzburg foruma koji se održava u Mađarskoj, razgovarao je s evropskom komesarkom za oblast pravosuđa i unutrašnjih poslova Ceciliom Malmstrom o pitanjima koja se odnose na ispunjavanje obaveza BiH iz postviznog monitoringa.

Komesarka Malmstrom je naglasila da se povećao broj lažnih azilanata u zemljama članicama Evropske unije za 62 posto u odnosu na proteklu godinu, što predstavlja alarmantno upozorenje za EU, navedeno je u saopštenju iz ministarstva.

Međutim, što se tiče BiH, pohvalno je to što se smanjio broj tražitelja azila, odnosno može se govoriti samo o pojedinačnim izolovanim slučajevima.

Ministar Ahmetović je istakao da sve institucije za provođenje zakona u BiH preduzimaju aktivnosti s ciljem prevencije i spriječavanja svih oblika zloupotrebe bezviznog režima.

Rezultat toga je zaustavljanje daljnjeg povećanja broja tražitelja azila u Kraljevini Belgiji, te smanjenje negativnog trenda u Kraljevini Švedskoj.

To je potvrđeno i u najnovijem izvještaju Frontexa, gdje je BiH pozitivno ocijenjena u gotovo svim oblastima koje se odnose na sigurnost dokumenata, upravljanje granicom, migracije, primanje tražilaca azila u BiH, kao i borbu protiv krijumičara droge i ljudi te suzbijanje pranja novca.
XS
SM
MD
LG