Dostupni linkovi

Kacin poručio da podjele Kosova neće biti


Izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kaže da promena granica i podjela Kosova ni na jedan način ne dolazi u obzir, pošto je to neodrživo.Kacin je za Radio Deutche Welle da treba da se nađe održivo i trajno rješenje.

"Beograd dobro zna, ne samo od EK, nego i od pojedinih država članica da promjena granica i podjela Kosova ni na jedan način ne dolazi u obzir. Ni u slučaju razmjene teritorija, što često pominje premijer Srbije. To je neodrživo, a Beograd i Priština traže i zaslužuju održivo i trajno rešenje", rekao je Kacin .

Kacin je, komentarišcuhi reakciju Beograda na pominjanje "teritorijalnog integriteta Kosova" od EK, kao jedne od osnova za rješavanje pitanja sjevera Kosova, rekao da ne vidi "poseban razlog za emotivne reakcije u Beogradu".

Kacin je rekao da pravog političkog dijaloga između Beograda i Prištine nije bilo poslednjih 30 godina. On smatra da što prije dođe do direktnog susreta na nivou obije vlade, uz prisustvo Ketrin Ešton, biće bolje za političku atmosferu, klimu i napredak u dijalogu.

"Koje god poglavlje Srbija da otvori, uvjek izađe Kosovo. Recimo poglavlje energetike - energetski baseni, mreže prenosa, naplata- sve to je povezano i sa Kosovom", kazao je Kacin.

On smatra da je lakše riješiti te izazove i prilagoditi ekonomsku i državnu strukturu, ustav i pravni izgled Srbije Evropskoj uniji, ako se unaprijed zna da treba odgovoriti na takva konkretna pitanja.
XS
SM
MD
LG