Dostupni linkovi

Na Baliju obilježena 10.godišnjica terorističkih napada


Na Baliju, u Indoneziji, danas je obilježena 10. godišnjica bombaškog napada u kome su ubijene 202 osobe iz 21 države.

Prije deset godina, u popularnom turističkom mjestu Kuta na Baliju, prvo se jedan bombaš samoubica raznio u irskom pabu Paddy's, u 23 sata i pet minuta po lokalnom vremenu. Posle nepunog minuta, drugi bombaš samoubica detonirao je veću bombu u automobilu sa druge strne ulice, kod noćnog kluba Sari, u kome je potom izbio požar.

Kako prenosi BBC, australijski lideri - premijerka Džulija Gilard, bivši premijer Džon Hauard i vođa opozicije Toni Abot prisustvovali su današnjoj komemoraciji povodom godišnjice napada u kome je poginulo 88 Australijanaca.

U obraćanju na jutarnjem pomenu žrtvama na Baliju, Gilard je rekla da su Australija i Indonezija danas "bliže nego ikad ranije"."Ovo je dan za suočavanje sa emocijama", dodala je Gilard obrativši se članovima porodica žrtava.

U Indoneziju je na obilježavanje 10. godišnjice napada doputovalo oko 1.000 Australijanaca, prenosi BBC a da je današnji događaj pokrivalo više od 2.000 pripadnika službi bezbJednosti.

VJeruje se da je napad u Baliju bio planiran na Tajlandu, 10 mJeseci ranije. Na tajnom sastanku, muškarac poznat kao Hambali - kasnije nazvan "Bin Laden jugoistočne Azije" naredio je novu strategiju koja je podrazumijevala napade na lake mete, poput klubova i kafića.

Ali Imron, optužen za učešće u napadu, rekao je da je Bali izabran zato što ga posjećuju Amerikanci i njihovi saradnici.Veruje se da je napad izvršen u okviru svetog rata za "odbranu naroda Avganistana od Amerike".

Ali Imron rekao je da su napadi u Baliju bili predviđeni za 11. septembar 2002, prvu godišnjicu terorističkog napada na SAD, ali da su morali biti odloženi jer zavjernici nisu bili spremni.

Za napad je optužena ekstremistička grupa Džemah Islamijah.

Imam Samudra, Amrozi Nurhasim i Ali Gufron ptuženi su za njegovo planiranje i pogubljeni su u novembru 2008. godine. Dulmatin, osumnjičeni za planiranje napada, i Azahari Husin, koji je napravio bombe, ubijeni su 2010. i 2005. Hambali je zatvoren u Gvantanamu.
XS
SM
MD
LG