Dostupni linkovi

Ruski mediji: Vojna oprema u civilnom avionu za Siriju


U sirijskom putničkom avionu, koji je prinudno spušten u Ankari, nalazilo se 12 sanduka sa tehničkim elementima za radio-lokacioni sistem PVO, piše danas list "Komersant".

Dnevnik citira svoje, neimenovane, izvore da takav teret nije zahtevao specijalno prijavljivanje, pošto nije predstavljao opasnost ni za članove posade, ni za avion, pa njegov prevoz nije kršio nikakve međunarodne zakone.

"Komersant" takođe ističe da u najskorije vreme ruska Federalna služba bezbednosti namerava da pokrene službenu proveru u nadležnim ministarstvima povodom curenja informacije o prevozu tog tereta, budući da su turske vlasti sa velikom verovatnoćom znale šta se nalazi u avionu - inače "ne bi rizikovale" s prinudnim spuštanjem civilne letelice.

Avion kompaniej Sirijen erlajnz "erbas A320" presrela su dva turska lovca na letu iz Moskve u Damask 10. oktobra i prinudno spustila u Ankaru, pretresla i oduzela "nedozvoljeni tovar".

U avionu se nalazilo 35 putnika, od kojih 17 državljana Rusije.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da se u avionu nalazila vojna oprema koju je proizvela ruska kompanija i da je taj teret bio namenjen ministarstvu odbrane Sirije, dok sirijsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da u letelici nije bilo nelegalnog tereta.

Prema oceni "Komersanta", incident je ne samo zaoštrio krizu u odnosima Turske i Sirije, već može ozbiljno da iskomplikuje rusko-turske odnose.
XS
SM
MD
LG