Dostupni linkovi

Željko Komšić najavio osnivanje političke partije


Član predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP-a Željko Komšić, gostujući u Dnevniku D na Federalnoj televiziji, najavio je osnivanje političke partije.

Naglasio je da će nakon isteka mandata u Predsjedništvu BiH ostati u političkim vodama, te da će već na sljedećim izborima sa svojom novom strankom biti spreman za političku borbu.

"Očekuje potporu svih onih koji žele da ova država bude zemlja jednakih ljudi i zemlja u kojoj se niko neće libiti da krene u obračun s kriminalom", kazao je Komšić, koji nije želio da iznosi detalje o stranci i o najbližim saradnicima.

Komšić je govorio i o razlozima razlaza sa SDP-om, navodeći da je ostao bez podrške u Predsjedništvu partije "na temeljnom pitanju".

"Ako se o temeljnoj stvari razilazite s većinom i ako nemate njihovu podršku, onda je najnormalnije da se raziđete", kazao je Komšić, dodajući da su glavni razlozi odlaska neslaganje s načinom rješavanje slučaja "Sejdić-Finci" i sporazum SDP-a s HDZ-om.

"Prilika je bila da se kroz presudu 'Sejdić-Finici' riješi pitanje ravnopravnosti i jednakosti. Onda odjednom dobijete papir u kojem je jedna ogromna grupa ljudi, vidjet ćemo na predstojećem popisu kolika je ta grupa, jednostavno izostavljena. Ja sam tada rekao da ne postoji način, ne postoji osoba koja će me nagovoriti da ja dignem ruku za ovaj papir. Takav stav potpredsjednika SDP-a bi snosio određenu sankciju, vjerovatno isključenje iz partije. No, sam sam došao u SDP i sam odlazim. Potpredsjednik stranke ne može biti protiv organa stranke, a pogotovo Predsjedništva koje je, uz tri izuzetka, stalo iza tog dokumenta", rekao je Komšić.
XS
SM
MD
LG