Dostupni linkovi

Prosvjed sindikata u Hrvatskoj


Mnogi nezadovoljni okupljeni oko Matice hrvatskih sindikata prosvjedovat će danas na Markovu trgu i Trgu bana Jelačića radi obrane socijalne države i otpora politici štednje. Povorka će krenuti s trga Francuske republike, Ilicom do Trag bana Jelačića. 1500 odabranih prosvjednika uputit će se na Markov trg u nadi da će ih vladajući bolje čuti.

Sindikalci diljem zemlje su na nogama, a u Zagreb će ih stići oko pet tisuća.

Status prosvjetnih radnika u Hrvatskoj, kažu, nikad nije bio jadniji i pitaju zar je ovo zemlja znanja u koju se kunu hrvatski političari.

Branimir Mihalinc iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kaže kako je prosvjed uperen protiv politike vlade RH, protiv politike strogih mjera štednje koje ne donose rezultate, a naročito protiv toga što je politika strogih mjera štednje krenula od učitelja.

S prosvjedom ili bez njega, činjenica je da je u džepovima prosvjetnih radnika ukidanjem takozvanog prosvjetnog dodatka već sada i do 800 kuna manje.

Matica hrvatskih sindikata, koja okuplja tri sindikata prosvjete i znanosti i sindikat medicinskih sestara, organizirala je prosvjed nakon što je Vlada pokrenula postupak otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe te pozvala sindikate javnih službi na pregovore o novom TKU-u. TKU je otkazan zato što sindikati članovi Matice nisu pristali na Vladin prijedlog izmjena TKU-a kojim bi im se, zbog štednje u državnom proračunu, smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća. Ti sindikati nisu se htjeli odreći regresa i božićnica i pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz, a da se Vlada pritom ne obveže da će im sve to naknadno isplatiti, nakon što Hrvatska izađe iz krize.

Prosvjed počinje okupljanjem u 11 sati na Trgu Francuske Republike, a povorka će se kretati Ilicom do Trga bana Jelačića, gdje će biti postavljena pozornica s razglasom i videozidom. Dio prosvjednika uputit će se na Trg svetog Marka.
XS
SM
MD
LG