Dostupni linkovi

File: Teritorijalni integritet nema veze sa statusom Kosova


Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i taj zahtev jedino znači da Evropska komisija ne želi podelu Kosova, izjavio je večeras evropski komesar za proširenje štefan File.

File je u intervjuu za RTS rekao da ne želi da komentariše izjave premijera Ivice Dačića da je pominjanje teritorijalnog integriteta u izveštaju neprihvatljivo za Srbiju i dodao da će sutra u Beogradu razjasniti i ohladiti situaciju.

"Ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. godine u smernicama za pregovore o statusu Kosova. Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i Komisija je u izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna", objasnio je File.

Evropski komesar za proširenje je rekao da pominjanje teritorijalnog integriteta u izveštaju ne bi trebalo da bude iznenadjenje.

Prema njegovim rečima, definicija normalizacije odnosa podrazumeva osiguravanje mogućnosti da obe strane napreduju ka EU bez medjusobnog blokiranja na tom putu.
XS
SM
MD
LG