Dostupni linkovi

Beograd: Javna diskusija o projektu "Beko" ispod Kalemegdana


Javno vođenje kroz prezentaciju izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na području nekadašnje "Beko" fabrike ispod Kalemegdana i diskusija biće održani danas od 12 časova u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u 27. marta br. 43-45.

Beogradski aktivisti okupljeni u "Ministarstvu prostora" pozvali su građane da dođu pola sata ranije i da učestvuju u javnoj diskusiji o izgradnji stambeno - poslovnog prostora na uglu ulica Dunavske i Bulevara vojvode Bojovića, opština Stari Grad, koji je specijalno za ovu priliku izradio čuveni arhitektonski studio "Zaha Hadid" iz Londona.

Vlasnici su najavili izgradnju kompleksa na 94.000 kvadratnih metara koji će činiti rezidencijalni, komercijalni i poslovni prostor, kao i hotel sa pet zvezdica. Vrednost projekta, kako pišu mediji, je više od 200 miliona evra.

S druge strane, u pitanju je područje kompleksa Beogradske tvrđave koja je deo spomenika kulture od izuzetnog značaja za republiku. Aktivisti i arhitekti već duže vreme upozoravaju da će ovaj projekat potpuno narušiti izgled Kalemegdana i da je nedopustivo da se bilo šta zida na toj lokaciji, jer pripada tvrđavi, spomeniku kulture od izuzetnog značaja.
XS
SM
MD
LG